Henkilöstövaihdoksia Suomen kirkkohistoriallisessa seurassa

Seuran sihteerinä on tammikuussa aloittanut Olli Saukko, joka tuli tehtävään edellisen sihteerin jättäydyttyä pois muiden töiden vuoksi. Lähitulevaisuudessa on mahdollista päästä työskentelemään yhdessä Ollin kanssa, sillä seura hakee lähiviikkoina uutta kustannusjohtajaa vastaamaan seuran kustannustoiminnasta. Pysy kuulolla!

Olli valmistuu tänä keväänä 2018 teologian maisteriksi pääaineenaan yleinen kirkkohistoria. Laajassa tutkinnossaan hän on tehnyt sivuaineina museologian ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen perusopinnot ja viettänyt vuoden vaihto-opiskelijana Durhamin yliopistossa Iso-Britanniassa.

Uudella sihteerillä on laajasti teologi-taustaa suvussaan, josta löytyvät muun muassa 1920-luvulla Kiinassa lähetystyössä toiminut Matti Koivisto sekä uskonnon oppikirjojen tekijä Riitta Sarsa. Suvusta löytyy linkki myös Suomen kirkkohistorialliseen seuraan, sillä Ollin isoisoisä Kustaa Sarsa on opintokirjansa mukaan opiskellut vuonna 1913 Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa kirkkohistoriaa professori Jaakko Gummeruksen ja dosentti Martti Ruuthin ohjauksessa, minkä lisäksi Gummerus oli Sarsan kaukainen sukulainen. Gummerus ja Ruuth olivat keskeisiä vaikuttajia Suomen kirkkohistoriallisessa seurassa 1920-luvulta alkaen. Tasan 100 vuotta myöhemmin, vuonna 2013, Olli opiskeli kirkkohistoriaa muun muassa Mikko Ketolan ja Juliette Dayn ohjauksessa, jotka ovat niin ikään vaikuttaneet omana aikanaan Suomen kirkkohistoriallisessa seurassa.

Kustaa Sarsan laudatur-työn aiheena vuonna 1913 oli ”Maamme oppikoululaitoksen erottaminen kirkosta”. Ollin pro gradu -työ oli aihepiiriltään varsin eri maailmasta, niin ajallisesti kuin alueellisestikin. Työ käsitteli nuorten amerikkalaisten juutalaisten juutalaisuutta 2000-luvun alussa. Tärkeimpiä tutkimuksellisia kiinnostuksen kohteita Ollille ovat Pohjois-Amerikan historia, juutalaisuuden historia sekä erilaiset 1900-luvun ja 2000-luvun teemat, joissa uskontojen historia länsimaissa linkittyy poliittiseen historiaan ja kulttuurihistoriaan. Olli tähtää valmistumisen jälkeen väitöskirjan tekoon.