Gradupalkinto lukuvuodelta 2017–2018

Suomen kirkkohistoriallisen seuran gradupalkinto lukuvuoden 2017–2018 parhaasta pro gradu -työstä myönnettiin perjantaina 18.1.2019 pidetyssä vuosijuhlassa TM Veera Lupuselle hänen gradustaan otsikolla ”Alakoululaisen Abraham. Raamatun tekstin muokkaaminen viidessätoista uskonnon oppikirjassa”. Lupusen tutkielma on jätetty Helsingin yliopiston yleisen kirkkohistorian oppiaineeseen lokakuussa 2017, ja se on arvioitu arvosanalla laudatur.

Lupunen tarkastelee pro gradu -työssään ansiokkaasti ja monitieteisesti Abraham-kertomuksen muokkaamista uskonnon oppikirjoissa 1860-luvulta 2000-luvun alkuun asti. Työssä on selkeä kysymyksenasettelu, ja oppikirjojen analyysi etenee erittäin yksityiskohtaisesti, mutta silti jäntevästi.

Palkintolautakunnan lausunnon mukaan työn erityisiä ansioita ovat sen laajuus ja monitieteisyys sekä kysymyksenasettelun ja aikarajauksen että metodien osalta. Työssä käydään keskustelua metodeista perustellen täsmällisesti se, miten ne tukevat tutkimuksen tavoitteita. Laajasta kokonaisuudesta ja moniulotteisuudesta huolimatta työ pysyy napakasti kasassa ja tuottaa uutta tutkimustietoa.

Lupusen gradu on luettavissa Helsingin yliopiston E-thesis -palvelussa:
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/228931

Seura onnittelee gradupalkinnon voittajaa!

Seuran vuosijuhla veti luentosalin täyteen 18.1.2019