(Kirkkohistoriallisten) muutosten aikaa

Tunnelmia Suomen tiedekustantajien liiton opintomatkalta syyskuussa 2019. The Association of Learned & Professional Society Publishers -konferenssi pidettiin Old Windsorissa.

Kahden ja puolen vuoden mittainen pestini Suomen kirkkohistoriallisen seuran sihteerinä päättyy tänä kesänä. Seura jää minun jälkeeni hyviin käsiin. Seuraajakseni on valittu TM Antti Luoma. Lisäksi seura on saanut keväällä uuden kustannusjohtajan. Tehtävään valittiin dos. Päivi Räisänen-Schröder. Uudet toimihenkilöt esittäytyvät tässä blogissa alkusyksystä!

Tämä vuosi on muutenkin tuonut mukanaan seuralle uusia tuulia. Puheenjohtajana usean vuoden ajan toiminut dos. André Swanström jätti tehtävän vuodenvaihteessa, kun hänen toimikautensa hallituksen jäsenenä tulivat täyteen, ja myös varapuheenjohtajana useamman vuoden toiminut prof. Visa Immonen luopui tehtävästään. Uutena puheenjohtajana aloitti dos. Juha Meriläinen ja Immosen tilalla uutena varapuheenjohtajana aloitti TT Katri Antin.

Koko suomalaisella kirkkohistorian alalla on ollut seuran ulkopuolellakin muutosten vuodet, kun useampikin pitkäaikainen kirkkohistorian professori on jäänyt eläkkeelle, ja uusia tekijöitä on noussut virkoihin. Yksi emeritukseksi siirtynyt professori oli Itä-Suomen yliopistossa vaikuttanut ja SKHS:ssä erittäin pitkän uran tehnyt Hannu Mustakallio, joka nimettiin myös seuran kunniajäseneksi. Viime vuonna Helsingin yliopistossa kirkkohistorian professorina aloittanut Tuomas Heikkilä liittyi vuodenvaihteessa SKHS:n hallitukseen.

Tutkimuksella on merkitystä

(Kaikki kuvat: Olli Saukko)

Alalla on noussut myös uutta ja tuoretta tutkimusta. Viime vuodelta mainittakoon tässä yhteydessä seuran julkaisema TT Anna-Maija Viljanen-Pihkalan väitöskirjatutkimus ”Unkarin yhteiskunnallisen ja kirkkopoliittisen tilanteen vaikutus suomalais-unkarilaisiin luterilaisiin yhteyksiin 1956–1958” sekä seuran hallituksen jäsenen TT Petra Kuivalan Kuuban katolista kirkkoa käsittelevä väitöskirja. Tulevan parin vuoden aikana on odotettavissa lisääkin erinomaisia väitöskirjoja kirkkohistorian piiristä!

André Swanströmin suomalaisia SS-miehiä käsitelleen tutkimustyön saama näkyvyys mediassa muistutti siitä, että historiallisella ja kirkkohistoriallisella tutkimuksella on yhteiskunnallista merkitystä. Viime syksynä Swanström jakoi väistyvänä puheenjohtajana mietteitään seurasta ja kirkkohistoriasta Teologia.fi:n haastattelussa ”Suomen kirkkohistoriallinen seura katsoo tulevaisuuteen”, joka oli osa sivuston teologisia seuroja esittelevää sarjaa. Keväällä samalla sivustolla päästiin lukemaan myös kirkkohistorian emeritusprofessori Eino Murtorinteen mietteitä sekä italialaisen kirkkohistoriavaikuttajan, professori Alberto Mellonin haastattelu.

Juuri ennen pandemian tuomia rajoituksia seura ehti pitää vielä maaliskuun alussa Uuden tutkimuksen illan. Ilta oli yleisömenestys. Eino Murtorinteen lisäksi tässä Suomen ja Venäjän suhteita käsitelleessä illassa kuultiin yliopistotutkija Heta Hurskaista ja suurlähettiläs René Nybergiä, sekä tietysti tasokasta yleisökeskustelua. Syksyllä järjestetty UTI teemalla ”Aistit ja tunteet keskiajan kirkkohistoriassa” oli niin ikään hyvin onnistunut. Tuolloin puhujina olivat FT Jenni Kuuliala, TM Johanna Tyynelä-Haapamäki sekä FM Janika Aho.

Teologian ja uskonnontutkimuksen päivät siirtyivät

Vain pari viikkoa maaliskuun UTI:a myöhemmin oli tarkoitus avata pitkään suunnitellut Teologian ja uskonnontutkimuksen päivät Helsingissä Tieteiden talolla, mutta tapahtuma jouduttiin siirtämään syyskuulle. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tapahtuma pystytään tuolloin toteuttamaan. Kirkkohistoriallisia ohjelmapoimintoja koottiinkin jo alkuvuodesta tähän blogiin, mutta mahdollisiin ohjelmamuutoksiin lienee syytä varautua.

SKHS on ollut konferenssin eli ”TUTPin” suunnittelussa alusta asti mukana ja tulee olemaan päivien aikana paikalla esittelemässä julkaisuja ja toimintaansa. Syksyllä seura järjestää jälleen Uuden tutkimuksen illan, jonka ajankohtaiseksi teemaksi on valikoitu ”Sairaus, konfliktit ja katastrofit kristinuskon historiassa”. Esitelmätilaisuus järjestetään tilanteesta riippuen perinteiseen tapaan tai vaihtoehtoisesti webinaarina. Lisäksi seuran hallitus on alustavasti suunnitellut Kirkkohistorian päivää pidettäväksi pitkän tauon jälkeen syksyllä 2021.

Toivotan seuralle menestystä tulevaan ja kaikille seuran jäsenille ja ystäville oikein hyvää ja rauhallista kesää!

TM Olli Saukko