Kyösti Väänäselle tunnustuspalkinto paimenmuistotyöstä

Kyösti Väänäselle Pyhän Henrikin säätiön tunnustuspalkinto paimenmuistotyöstä

Pyhän Henrikin säätiö on myöntänyt tunnustuspalkinnon dosentti Kyösti Väänäselle merkittävästä henkilö- ja kirkkohistoriallisesta hakuteoksesta. Dosentti Väänänen on laatinut Turun hiippakunnan paimenmuiston vuosilta 1554–1721.

vaananen

Kuva: Länsi-Savo/Taru Hokkanen

 

 

 

 

 

 

 

Turun hiippakunnan paimenmuisto on historiallinen papiston matrikkeli, joka jakautuu henkilö- ja seurakuntaosioon. Se koskee Turun hiippakunnan aluetta, joka kyseisellä aikakaudella käsitti koko läntisen Suomen Ahvenanmaalta Tornion kirkkopitäjään saakka.

Paimenmuisto julkaistiin vuonna 2011 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran biografiakeskuksen verkkosivuilla. Suomen kirkkohistoriallinen seura oli pannut hankkeen alkuun jo vuonna 1955.

Hakuteos palvelee paitsi monien eri alojen akateemisia tutkijoita myös sukututkijoita. Paimenmuisto on kaikkien halukkaiden vapaasti luettavissa osoitteessa http://www.kansallisbiografia.fi/paimenmuisto/. Paimenmuistosivuilla käykin kuukausittain yli tuhat vierailijaa.

Pyhän Henrikin säätiön hallituksen puheenjohtaja, Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala luovutti 17.5.2016 pidetyssä tilaisuudessa dosentti Väänäselle  palkinnon, joka on suuruudeltaan 4 000 euroa.

Pyhän Henrikin säätiö nosti esiin paimenmuiston suurtyönä, sillä dosentti Väänänen tutki ja kokosi olennaisen osan Turun hiippakunnan yli 700-vuotista historiaa.

Tunnustuspalkinnon perusteluissa todetaankin, että osa arkkihiippakunnan identiteettiä on olla ”kaikkien hiippakuntien äiti” ja kristillisen kirkon kaikkein vanhin ja juurevin osa Suomessa.

Lisätietoja:
Pyhän Henrikin säätiö
Paimenmuisto